Telefon: 021/417 484

KRATKOVIDOST MYOPIA

KRATKOVIDOST—MYOPIA-dugačko oko—minus dioptrija(-)

 

oftamologijaSamo ime kaže da ove osobe vide na kratko,a na daleko ne već im je potrebna korekcija da bi to ostvarili.

Korekcija se može ostvariti nošenjem naočara, kontakt sočiva (mekih ili tvrdih-gas propustljivih) ili refraktivnom hirurgijom (lasersko skidanje dioptrije). 

 

Ukoliko je korekcija manja, do -2,5 dioptrije, takva osoba za rad na blizinu ne treba da nosi naočare već samo na daljinu.Ukoliko se takva korekcija nosi i na blizinu, može doći do lažnog (akomodativnog) porasta dioptrije. Obavezno je da se pacijentu prošire zenice pri propisivanju prvih naočara da se ne bi dala lažno veća dioptrija ukoliko se prve naočare biraju na usku zenicu.

Pošto je takvo oko dugačko ,kako raste dete , raste i oko te se kratkovidost često povećava do završetka rasta tela,a kod žena moze doći do naknadnog rasta u toku trudnoće ili samog čina porođaja.

Zbog čestih degeneracija na mrežnjači oka u kratkovidih, obavezan je pregled očnog dna 1x godišnje i to sa širenjem zenica, da bi se promene na mrežnjači na vreme uočile i laserski preventivno tretirale. Promene kao leteće mušice, končići, krpice…zahtevaju obavezan detaljan pregled jer mogu biti uvod u odlubljenje mrežnjače i gubitak vida.

 

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563