Telefon: 021/417 484

DALEKOVIDOST HYPERMETROPIA

DALEKOVIDOST—HYPERMETROPIA -kratko oko--plus dioptrija (+)

dalekovidost

Ove osobe ne vide dobro na blizu, a na daleko vide, ali malo mutnije.Ukoliko je dalekovidost mala, očni mišići mogu svojom aktivnošću da izoštre sliku do 100% tako da ovakve osobe sve do 40.godine misle da imaju perfektan vid. 

 

Ukoliko dođu na očni pregled neće da prihvate svoju realnu dioptriju jer su se očni mišići toliko navikli da izoštravaju sliku da ne mogu odmah da se opuste,te se ove osobe, dok su mlađe (deca), obavezno podvrgavaju širenju zenica sa blokadom rada ovih mičića da bi se videla njihovu realna dioptrija.Pošto se deca obično rađaju sa kraćim okom, kako raste dete raste i oko tako da se obično ona sa rastom smanjuje. 

Nakon 40-45.g. se gubi moć akomodacije (izoštravanja slike,posebno za rad na blizinu) tako da se kod ovih osoba najpre oseti potreba za naočarima za čitanje, a tek naknadno za daljinu. Potpuno je normalno da kad se redovno počnu nositi naočare, ta osoba, kad ih skine , vidi lošije bez njih nego pre.To se javlja zbog prestanka aktivosti očnih mišića (oni se odmaraju ) koji su do tada morali aktivno da rade i pri gledanju na daljinu i pri gledanju na blizinu.

 Mogu se korigovati mekim,tvrdim-gas propusnim sočivima ili refraktivnom hirurgijom.

 

dalekovidost

 

 Ovakve osobe imaju pliću prednju očnu komoru (gde se filtrira očna vodica) tako da su predisponirane za akutni napad glaucoma (visokog očnog pritiska). Savet je da ovakve osobe nikada ne sede u mraku-treba da bude upaljena barem jedna lampa uveče. I da obavezno posle 45-e godine kontrolišu očni pritisak barem 1-2 godišnje.

 

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

 Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563