Telefon: 021/417 484

POVIŠEN OČNI PRITISAK GLAUKOM

POVIŠEN OČNI PRITISAK—GLAUKOM

Je veoma ozbiljno oboljenje oka sa trajnim posledicama u vidu slepila ukoliko se pravovremeno ne dijagnostikuje i ne leči.

 

Glaukom

To je kompleksno oboljenje gde dolazi do povišenja intraokularnog pritiska,a koje uzrokuje :

- prateće promene u vidu (nepopravljivi gubitak najpre perifernog vidnog polja, a zatim i centralnog)

-na očnom dnu (produbljuje se jamica očnog zivca na uštrb nervih vlakana koja propadaju zbog neishranjenosti pa su tanja)

- na izgledu vidnog polja,koje može pokazivati ispade (skotome) koji su znak oštećenja nervnih vlakana mrežnjače karakterističnog izgleda.

Postoji nekoliko vrsta glaukoma:

-ANGULARNI-zatvoreog ugla-(dalekovidi-kratko oko)

-SIMPLEX-otvorenog ugla (kratkovidi i dr.)

-SEKUNDARNI gaukom-nastao zbog drugih oboljenja oka

-TRAUMATSKI- kao posledica povreda

-SINE TENSIO- glaukom sa normalnim ili niskim pritiskom (kod osoba sa niskim krvnim pritiskom krvni pritisak nije dovoljne visine da savlada hidrostatički očni pritisak,tako da je ishranjenost očnog zivca smanjena i njegova pojedina vlakna ispadaju iz funkcije,tako da se normalan očni pritisak spram sniženog krvnog ponaša kao povišen očni spram normalnog krvnog pritiska,a posledice su iste.

 

ŠTA PRIMEĆUJE PACIJENT:

 

Obično ovakve osobe nemaju nikakve simptome, ali mogu imati hronične glavobolje migrenoznog tipa,mogu primećivati jutarnji mutniji vid ili uveče kad gledaju izvor svetla,mogu se videti haloi oko tih svetiljki (kao svetli oreol oko izvora svetlosti).Ponekad se kod ovakvih osoba može naći i neka vaskularna abnormalnost u mozgu ili tumorski proces sa sporim tokom (najčešće benigan).

 

akutni glaukom

AKUTNI NAPAD GLAUKOMA je jedno od najurgentnijih stanja u Oftalmologiji,gde dolazi do blokade ugla prednje očne komore te je filtracija očne vodice potpuno onemogućena.Osoba ima izražene simptome:glavobolju,povraćanje,jako crvenilo tog oka (često se misli na trovanje hranom !!!) i zenica na tom crvenom oku je proširena i ukočena.Takvog pacijenta je potrebno hitno bolnički zbrinuti i što pre sniziti očni pritisak jer ukoliko se to blagovremeno ne uradi,pacijent može izgubiti vid za jednu noć.

 

UROĐENI GLAUKOM:KONGENITALNI se najteže otkriva jer mala deca ne znaju da mutno vide i ništa ih ne boli (obratiti pažnju na jako krupne oči kod male dece!!!)

 On se obično mora hirurški lečiti.

 DIJAGNOSTIKA GLAUKOMA:se mora obavezno sprovesti kod svih osoba koje na ponovljenom merenju imaju očni pritisak 19-20 mmHg i viši ili ako imaju veću jamicu očnog zivca (C/D=0,4 i veća),pre uvođena terapije jer takve osobe se leče do kraja života.Obavezno je da se urade sledeća ispitivanja:

 1.krivulja očnog pritiska (na 2 h počev od ujutru i to najmanje 3-4 merenja)

 2.gonioskopija-pregled ugla prednje očne komore da se proceni njegova širina i eventualne promene u njemu koje bi predstavljale prepreke u oticanju očne vodice jer se upravo tu vrši njeno oticanje iz oka u sistemsku cirkulaciju.

 3.kompjuterizovano vidno polje-glaukomsko do 30 stepeni ,da se vidi da li ima karakterističnih skotoma-ispada

 4.pahimetrija-merenje debljine roznjače, jer deblja roznjača normalno pokazuje više vrednosti,a tanja manje vrenosti očnog pritiska.

 U dodatna ispitivanja spadaju:

 1.HRT-vrsta retinotomije,gde se pokazuje koji segmenti očnog živca imaju istanjena nervna vlakna

 2.OCT vidnog živca koji takođe precizno mere debljinu nervnih vakana pa ako postoje istanjena nervna vlakna veoma je sumnjivo na Glaukom (koristi se za precizniju dijagnozu ranih Glaukoma).

 3.GDX-kolorni prikaz istih promena.

 

TERAPIJA GLAUKOMA:

 Najpre se počinje lečenje jednom vrstom kapljica čija se vrsta određuje u zavisnosti od paijentovog zdravstvenog stanja i vrste glaucoma.Ako se redovnim kontrolama utvrdi da nije dovoljno snižen očni pritisak tada se dodaju još jedne kapi ili se daje kombinacija već proizvedena od dve vrste leka u jednoj flašici radi komotnijeg kapanja.Ukoliko se i to pokaže nedovoljnim dodaju se i treće kapi u kombinaciji sa prethodnim ili se pristupa laserskoj intervenciji na oku.Ukoliko ni to ne da odgovarajući rezultat tada se pristupa pravoj hirurškoj intervenciji. Koja će intervencija biti korišćena zavisi od vrste Glaukoma i afiniteta hirurga, ali one su uglavnom filtracionog tipa odvode očnu vodicu iz oka putem filtracije drugim , novoformiranim kanalima umesto uobičajenih koji su se pokazali kao nedovoljni.

merenje očnog pritiska

 NORMALNI OČNI PRITISAK iznosi :

- od 10-20 mmHg (po nekima i do 22 mmHg)

 -kod lečenih Glaukomskih pacijenata ne veći od 16mmHg

 -kod kratkovidih pacijenata ne veći od 16 mmHg

 

 

Nikada se pacijentu ne uvodi trajna antihipertenzivna terapija, dok se ne sprovede navedeno ispitivanje.

  

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

 Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563