Telefon: 021/417 484

ZAMUĆENJE OČNOG SOČIVA KATARAKTA

ZAMUĆENJE OČNOG SOČIVA—KATARAKTA

Očno sočivo je ispupčeno sa obe strane, nalazi se iza zenice i učestvuje u procesu akomodacije (izoštravanja slike pri radu na blizinu), tako što uz rad očnih mišića menja stepen svoje ispupčenosti. Ono mora da bude u potpunosti providno kako bi svetlosni zraci nesmetano prolazili i padali na žutu mrlju (tačku jasnog vida).

katarakta

 

Kad očno sočivo počne da se muti ono ujedno i bubri i tako smanjuje prostor u oku koji je inače mali, te može da kompromituje oticanje očne vodice (jer sužava ugao filtracije) i na taj način da dovede do porasta očnog pritiska, najčešće naglo.

 

Pacijenti koji imaju početnu kataraktu najpre često menjaju naočare jer im postojeća dioptrija odgovara kraće vreme nego do tada, a samo zamućenje uvodi oko u sve veći minus, tako da kratkovidi odjednom moraju u zrelim godinama da nose veću dioptriju, a dalekovidi da smanjuju dioptriju .Kasnije se javljaju i sve veća pomućenja vida tako da je operacija neizbežna.U početku se mogu prepisati kapi za usporavanje razvoja katarakte,dok u poodmaklim slučajevima one nemaju efekta. Operacija (FACO+IOL) se obično izvodi u lokalnoj ansteziji, i sastoji se u ulrazvučnom razbijanju zamućenog sočiva i ugradnji plastičnog, providnog sočiva u postojeću “kesicu” od bivšeg sočiva.Ova veštačka sočiva često imaju UV zaštitu, i njihova dioptrija se izračunava spram dužine oka te se na taj način može i “skinuti dioptrija” , što je posebno značajno osobama koje su od detinjstva nosile naočare, a nisu se usuđivali da odu na lasersku intervenciju.

 

katarakta

Veštačko sočivo se ne može više zamutiti, jedino se može zamutiti kesica u kojoj se ono nalazi, a to će pacijenti nakon operacije i odličnog vida primetiti da ponovo počinje da se muti i oni lošije vide. Tada se radi mala laserska intervencija (Yag laser) kojom se na zadnjoj strani te kesice u kojoj se nalazi sočivo, laserski probuši nekoliko rupica koje dovode do stvaranja centralnog otvora na njoj , te se na taj način otvara nesmetani prolaz svetlosnim zracima, te se pacijentu ponovo uspostavlja onako dobar vid kakav je bio i pre operacije.

 

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563