Telefon: 021/417 484

OPTIČKI NEURITIS

OPTIČKI NEURITIS

 

optički neuritis

Je upalni proces samog očnog živca koji je oftalmolozima vidljiv pregledom papile očnog nerva na očnom dnu. Taj jedini vidljivi deo očnog živca ima karakterističnu boju i konfiguraciju , tako da promene na njemu uvek ukazuju na sumnju da se nešto dešava sa samim očnim nervom na njegovom putu od oka ka mozgu ili u samoj moždanoj masi gde se nalaze njegova jedra. Pošto je oko direktni izdanak mozga (u embrionalnom razvoju raste iz moždanih pupoljaka), sve što se dešava u mozgu ima za posledicu promenu izgleda papile očnog nerva i uticaja na vid.

-Ako je zbog nečega povišen pritisak tečnosti u moždanim strukturama,to će se videti kao otok očnog nerva.

-Ako je upalni proces u nervnom tkivu,tada će papila biti crvenija. I krvni sudovi na očnom dnu menjaju svoj izgled i postaju deblji.

-ako je očnom nervu onemogućena adekvatna ishrana (cirkulacija), to je živac bleđi ili potpuno beo , a krvni sudovi istanjeni, a vidna funkcija nepovratno izgubljena.

Faktori koji najčešće dovode do oštećenja očnog nerva su:

-zloupotreba alkohola (Metil alcohol dovodi do trajnog slepila)

-zloupotreba duvana

-preterana konzumacija energetskih napitaka

-autoimuni procesi u mozgu koji dovode do uništavanja mijelinske,zaštitne ovojnice mozga i nerava (multipla skleroza) pa se onda nervni impulsi haotično sprovod i dovode do dubokih često trajnih neuroloških ispada...

 -upalni procesi okolnih struktura u glavi:sinusi,zubi…

 

Dijagnoza se uspostavlja nakon:

 - laboratorijskih pretraga

 -obaveznog pregleda neurologa,

 -kompjuterizovanog vidnog polja neurološkog tipa (60 stepeni) –pregled oftalmologa,ORL…

 -veoma često se predlaže i Magnetna rezonanca glave sa kontrastnom angiografijom, da bi se detaljnije uočile promane na moždanim strukturama.

 

RETROBULBARNI NEURITIS je najpodmukliji oblik i obično se kaze da ”ne vidi ni doktor niti vidi pacijent”. Naime, pacijentu naglo pada vid,a oftalmolog pri pregledu očnog dna ne uočava nikakve promene na njemu, očni živac izgleda potpuno normalno. Tu se upalni proces dešava iza očne jabučice tako da glava očnog živca još uvek nije promenjena jer je proces akutan. Kasnije dolazi do atrofije same glave očnog živca.

 Lečenje je kompleksno i sprovodi se u bolničkim uslovima najčešće neurološkog odeljenja (hitno se moraju primiti visoke doze kortikosteroida da bi se što pre povratio vid).

 

Sva pitanja , savete izakazivanje pregleda možete dobiti na:

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563