Telefon: 021/417 484

ČMIČAK-HALAZION

ČMIČAK-HALAZION

 

čmičak

Predstavlja upalni prosec sadržaja lojne žlezde kapka nakon zapušenja njenog izvodnog kanala. U rubovima kapaka nalaze se izvodni kanali lojnih žlezda iz kojih se pri svakom treptaju iscedi mala količina loja koja podmazuje oko i sprečava brzo isparavanje suza. Ovo se najčešće događa zbog zgusnuća loja usled hormonskog disbalansa , čestica prašine, ostataka šminke, bakterijskog procesa, a najčešće biva uzrokovan grinjama Demodex Pholiculorum. One su normalni stanovnici naše kože i hrane se lojem iz lojnih žlezda, tako da kad organizmu padne imunitet dolazi do povećanog njihovog razmnožavanja.

Primećeno je da osobe koje imaju ovu grinju često imaju i poremećaj rada organa za varenje. Učestala pojava čmička je i kod dijabetičara.

Ukoliko se čmičak spontano ne isprazni mora se pristupiti njegovom hirurškom odstranjenju, koje se radi u loklanoj anesteziji i kratko traje .Najčešće se radi sa unutrašnje strane kapka pa se ožiljak ne vidi, ali ponekad mora da se radi i spolja kad mora da se postavi i nekoliko šavova.

 

Sva pitanja , savete i zakazivanje pregleda možete dobiti na:

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563