Telefon: 021/417 484

RAZROKOST STRABIZAM

RAZROKOST-STRABIZAM

Je poremećaj položaja očiju kada one ne stoje pravo već jedno ili oba oka skreću ka unutra , spolja ili koso u odnosu na centralan, pravilan položaj. Razrokost je često prisutna od ranog detinjstva, što je urođena forma ili stečena, kao posedica raznih nervnih ili očnih obolenja ili trauma. 

strabizam

 

Deli se na:

1.Konvergentnu-OESOTROPIA-kada oči beže ka nosu (česta kod dalekovidih)

2.Divergentnu-OEGSOTROPIA-kada oči beže upolje (česta kod kratkovidih)

3.KOSU razrokost-kada oči beže ukoso.

4.Gornju i donju- kada oči beže gore ili dole

Ukoliko je uzrokovana nekorigovanim dioptrijskim poremećajem, tada uz adekvatnu korekciju i vežbe (ortoptičke) može doći do znatnog poboljšanja tj. smanjenja ugla razrokosti. Ukoliko je veliki ugao razrokosti ili je u pitanju neuromišićni poremećaj, tada se pristupa operativnom zahvatu na očnim mišićima, a sprovođenju vežbi kasnije.

 

normalno oko     razrokost

 

Ponekad se pristupa i prepisivanju prizmatičnih stakala kako bi se svetlosni zrak upravio i centrirao upravo na otklonjeno oko.

U početku lečenja, ako postoji SLABOVIDOST (oko koje vidi manje od 100% sa korekcijom) ima smisla zatvarati zdravo oko, da bi se bolesno teralo da gleda. To ima smisla raditi do 6-7.g. jer se do tada razvija vid i kakav se do tog doba formira takav ostaje do kraja zivota.

Razokost najčešće nastaje ukoliko osoba na jedno oko ne vidi dobro i ispred njega ima mutnu sliku, a ispred zdravog oka pravilnu sliku, mozak isključi tu mutnu sliku jer smeta ovo zdravoj i na taj način “pošalje”oko u razrokost-decentrira ga.

Sva pitanja , savete i zakazivanje pregleda možete dobiti na:

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563