Telefon: 021/417 484

MAKULODISTROFIJA DEGENERACIJA ŽUTE MRLJE

MAKULODISTROFIJA-DEGENERACIJA ŽUTE MRLJE.

Predstavlja poremećaj izgleda i funkcije žute mrlje-tačka jasnog vida na očnom dnu. Ona je odgovorna za naš centralni vid - tamo gde smo uperili pogled. Kad osoba ima obolelu žutu mrlju tada ima loš ili neupotrebljiv centralni vid - ima centralnu mrlju tamo gde je uperila pogled, dok periferni vid ostaje očuvan.To se može objasniti i na ovaj način: oni, gledajući u neku osobu, vide šta je on obukao i obuo, a ne vide lice osobe i ne mogu da čitaju.

 

degeneracija makule

Ovo oboljenje se smatra vodećim uzrokom slabovidosti u svetu i to zahvaljujući modernom načinu ishrane - industrijska hrana. Svaka promena na žutoj mrlji dovodi do drastičnog pada centralne vidne oštrine.

Postoje 2 forme degeneracije žute mrlje:

1.Suva forma-više atrofične promene

2.Vlažna forma-otoci i krvarenja u predelu žute mrlje.

 

Za dijagnostiku nekad je potrebno uraditi:

-FA-fluoresceinska angiografija -kontrastni prikaz krvnih sudova i mesta curenja tečnosti u predelu žute mrlje koja dovodi do otoka.

-OCT-slojeviti poprečni presek predela žute mrlje koji pokazuje visinu otoka precizno izmerenu u mikronima i njegovu preciznu loklizaciju u smislu sloja, a moze se i predvideti prognoza. Putem ove metode se prati i efekat lečenja, tj.smanjivanja otoka.

 

 žuta mrlja  žuta mrlja  žuta mrlja

 

 

TERAPIJA

 -U početnoj fazi i kod suve forme daju se vitamin-mineralni preparati koji hrane žutu mrlju (lutein,Zeaxantin…), kao i sredstva koja poboljšavaju cirkulaciju.

 -Obavezna je regulacija lipidnog statusa i šećera u krvi u konsulataciji sa internistom.

 -vlažna forma se leči ubrizgavanjem u oko hormonskih antiupalnih lekova (Kenalog) ili citostatika u malim dozama (Avastin,Lucentis).To su citostatici koji se koriste za maligno oboljenje debelog creva . Pošto ovi preparati uništavaju krvne sudove tumora, tako uništavaju i krvne sudove koji bujaju iz predela makule (žute mrlje) i lako krvare te dovode do trajnih ozbiljnih promena i naravno trajnog oštećenja centralnog vida.

 

Sva pitanja , savete i zakazivanje pregleda možete dobiti na:

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563