Telefon: 021/417 484

ABLACIJA RETINE ODLUBLJENJE MREZNJAČE

ABLACIJA RETINE-ODLUBLJENJE MREŽNJAČE

Predstavlja veoma ozbiljno stanje koje, ako se adekvatno i pravovremeno ne leči, dovodi do trajnog gubitka vida. Naime mrežnjača predstavlja nervni sloj oka koji je odgovoran za slanje vidnih impulsa u mozak (jer gleda se mozgom, a oči su samo prenosnik vidnih nadražaja i svetlosti). Ukoliko se odlubljenje desi na periferiji , manja su oštećenja vida jer krajnja periferija mrežnjače ne učestvuje u gledanju, a gubitak vida na srednoj periferiji je manje uočljiv od centralnog. Tu operacija ima delimičnu hitnost, a nekad se problem moze rešiti i manjim zahvatima poput stavljanja plombe preko beonjače oka u predelu odlubljenja ili ubrizgavanjem gasa i pozicioniranjem glave da sam gas pritisne mrežnjaču i vrati je na mesto.

Ako se odlubljenje desi u centru-u makuli (žuta mrlja) ili u njenoj blizini, tada su oštećenja po vid velika i operaciji se mora pristupati u što hitnijem roku, bez odlaganja. Operativni zahvat kojim se mrežnjača vraća na mesto se zove Vitrektomija, jer se tom prilikom mora ukloniti celokupno staklasto telo (vitreus) pošto i on može da vuče mrežnjaču, te se ono zamenjuje tečnošću ili silikonskim uljem, da bi se oko drzalo napetim i zadržalo svoju loptastu konfiguraciju. Ukoliko se aplikuje ulje, ono se mora zameniti tečnošću što pre (3-6 meseci) jer ako dugo stoji u oku deluje toksično na mrežnjaču i može dovesti do naknadnog otoka žute mrlje te naknadnog pada vida.

Ova komplikacija najčešće nastaje u kratkovidih osoba , koje imaju već postojeća istanjenja na mrežnjači, dijabetičara, posledica unutrašnjih upala oka…

 Sva pitanja , savete i zakazivanje pregleda možete dobiti na:

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563