Telefon: 021/417 484

DIJABETESNA RETINOPATIJA

DIJABETESNA RETINOPATIJA

dijabetesna retinopatija

Predstavlja kompleksne promene na očnom dnu, nastale zbog nedovoljne metaboličke regulacije šećera u krvi. Da bi se resorbovani šećer iz krvnih sudova ugradio u ćelije potreban je hormon pankresa Insulin. Ukoliko se on nedovoljno luči, šećer slobodno pliva u krvi, a ćelije su i dalje gladne. One zovu organizam u pomoć, a mozak, kao glavni regulator, pošalje im krvne sudove u pomoć ne bi li se bolje ishranile. Ovi “divlji” krvni sudovi rastu iz domaćih, ali su nekvalitetni-imaju jedan sloj zida manje od normalnih i lako krvare i pucaju. Bujajući, oni sa sobom vuku i fibrozno tkivo koje kasnije stvara priraslice na očnom dnu i veoma često za posledicu imaju lokalna odlubljenja mrežnjače. Tu se stvara jedno vrzino kolo koje se hitno mora prekinuti da bi se sačuvao vid. Pacijent se mora metabolički izregulisati, ovi “divlji” krvni sudovi se moraju laserski uništiti, ali ,nažalost, moraju se uništiti i naši krvni sudovi iz kojih oni rastu, da ne bi ponovo rasli. Takođe krvni sudovi postaju propustljiviji te često dolazi do stvaranja otoka na očnom dnu , posebno u predelu žute mrlje što komplikuje situaciju i drastično pogoršava vid.

Iz tog razloga je potrebno da pacijenti kojima je dijagnostikovan Dijabetes NA SVAKIH 6 MESECI ODLAZE NA KONTROLNI PREGLED KOD SVOG OFTALMOLOGA da bi se navedene promene na vreme uočile i laserska intervencija odradila pravovremeno. Na taj način se jedino može sprečiti nastanak trajnog slepila koje prati nekorigovane i nelečene pacijente (zapuštene) . U nekim slučajevima opravdano je i davanje Avastina ili Lucentisa u oko i pre lasera, da bi se promene smanjile i pre Vitrektomije -operativnog zahvata koji je ponekad neophodan da bi se proces zaustavio. 

Pacijenti moraju biti upozoreni da nakon opsežne laserske intervencije, gde se tretira celokupna srednja i krajnja periferija očnog dna (ostavlja se centralna zona), pacijenti gube periferni vid, imaju lošu orijentaciju noću, ne mogu da upravljaju automobilom…

Kod dijabetičara tipa 2, najpre bude ugrožena macula-žuta mrlja te ovi pacijenti primećuju slabljenje centralnog vida, iskrivljene linije i likove predmeta, dok im je periferija ostala očuvana.

U terapijske svrhe ovde se najpre pokušava sa ubrizgavanjem Avastina ili Lucentisa u oko, pa ako ne budemo zadovoljni dinamikom povlačenja promena (koju pratimo OCT-om), takođe se pristupa operativnom zahvatu (Udaljavanje unutrašnje granične membrane)…

 

Sva pitanja , savete i zakazivanje pregleda možete dobiti na:

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563