Telefon: 021/417 484

KONTAKTNA SOČIVA

KONTAKTNA SOČIVAOsim korekcije naočarima,ona se može izvršiti i kontaktnim sočivima.

kontaktna sočiva

 

Postoje:

- meka kontakt sočiva i

- tvrda (gas propusna) kontakt sočiva.

 

 

MEKA KONTAKT SOČIVA:

U današnje vreme skoro sve dioptrijske anomalije se mogu korigovati mekim sočivima osim keratokonusa (on moze samo u početku). Čak i astigmatizam (cilindrično staklo) se može korigovati mekim sočivima. Ona su mekša, lakše se adaptirati na njih, može se sa njima baviti i najagresivnijim sportovima, plivati.. Maksimalna vrednost cilindra na mekim sočivima u smislu korekcije astigmatizma na mesečnom nivou je 2,75 dok za veće cilindre postoje specijalna mesečna sočiva, a na godišnjem nivou je moguće korigovati i do 10,0 cilindara. Uvek je preporučljivije nositi sočiva sa što kraćom zamenom (dnevna su idealna i najhigijenskija). Ranije, osobe koje su imale suve oči-smanjeno lučenje suza, nisu mogla nositi kontakt sočiva. Danas je i to prevaziđeno tako što se proizvode sočiva od specijalnog materijala…

Ukoliko se sočiva nose uveče posle 22 h, preporučuje se češće kapanje veštačkijh suza, jer se u to doba naše suze vise ne luče pa se moze javiti diskomfor pri njihovom nošenju.

Osobe koje rade na računaru trebalo bi češće da kapaju veštačke suze jer se njima oči pojačano suše, pošto ih drže više otvorenim nego što treba, tako da se treptanje proređuje.

 Obratiti pažnju pri kupovini veštačkih suza, obavezno tražiti suze koje idu uz meka kontakt sočiva.

 

kontaktna sočiva

 

TVRDA-GAS PROPUSTLJIVA sočiva se preporučuju za korekciju velikih dioptrija, bilo minusa ili plusa, a takođe i za veliki astigmatizam. Osobe koje imaju veliku dioptriju teže mogu da odrede koje je prednja, a koje je zadnja strana sočiva –kod mekih, dok se to kod tvrdih oseti pod prstom. Vidna oštrina posebno za velike astigmatizme je mnogo bolja sa tvrdim sočivima.

 Ona su jedini način korekcije kod keratokonusa.

KERATOKONUS

keratokonus

Je genetski uzrokovano progresivno ispupčavanje rožnjače, na uštrb njenog istanjenja. Na takvim očima, cilindrična komponenta kao i minusna se progresivno uvećavaju s godinama tako da dolazi do česte promene dioptrije na sočivima . Jedina upotrebljiva korekcija je sa tvrdim sočivima. Potrebne su obavezne godišnje kontrole radi praćenja keratometrijskih vrednosti-prelomne moći dva glavna meridijana rožnjače, posto se oni povećavaju i na taj način se pogoršava samo ispupčenje rožnjače. Napredovanje keratokonusa se može usporiti intervencijom koja se zove Cross linking, a ukoliko dođe do pojave pukotina sa unutrašnje strane rožnjače i njenog pomutnjenja indikovana je operacija presađivanja rožnjače KERATOPLASTIKA.

Napredovanje keratokonusa se zaustavlje oko 40. godine.

 

Sva pitanja , savete i zakazivanje pregleda možete dobiti na:

Ordinacija za oftalmologiju "VUČUREVIĆ"

Branimira Ćosića 6, Novi Sad

021/417 484 , 065/ 5501 563